Cestoviny so syrom ricotta a paradajkami

4 porcie
Suroviny:
- 240 g celozrnných cestovín rotini alebo fusilli
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
- 200 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 400 g zrelých paradajok, nakrájaných na kúsky
- 240 g listov mladého špenátu
- 185 g nízkotučného syra ricotta
- 15 ml extra panenského olivového oleja
- štipka soli
- korenie
- 2 g oregana
- 3 g bazalky
- 12 čerstvých lístkov bazalky
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 367 kcal |
Sacharidy spolu: | 48 g |
Cukry: | 6 g |
Tuky spolu: | 11 g |
Nasýtené tuky: | 5 g |
Omega3: | 0.2 g |
Vláknina: | 8 g |
Sodík: | 39 mg |
Postup:
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu. Vsypte cestoviny a varte do zmäknutia (8 – 10 minút). Cestoviny sceďte a presypte ich do veľkej misy.
- Kým sa cestoviny varia, rozohrejte na strednej teplote veľkú panvicu s nepriľnavým povrchom. Vsypte do nej cibuľu a cesnak a za stáleho miešania restujte asi 3 minúty, kým nezmäknú a nezačnú hnednúť.
- Pridajte huby, soľ a korenie. Miešajte a varte, kým huby nepustia vodu, asi 4 – 6 minút.
- Pridajte paradajky, špenát, oregano, bazalku a drvené červené korenie (ak ho chcete použiť). Mierne zvýšte teplotu a varte asi 4 minúty, kým špenát nezavädne, v polovici varenia raz premiešajte.
- Zmiešajte omáčku s cestovinami a rozdeľte na 4 taniere. Každú porciu ozdobte štvrtinou syra ricotta a 2 – 3 čerstvými lístkami bazalky.
Výživová rada:
Syr ricotta má nízky obsah soli. Využite ho v šalátoch a syrových jedlách!