Chili verde z hovädzieho mäsa a fazule

By Admin_Sk 3 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Chili verde z hovädzieho mäsa a fazule

Chili verde z hovädzieho mäsa a fazule

4 porcie

Suroviny:

  • 450 g mletého chudého hovädzieho mäsa (ideálne s obsahom 5 % tuku)
  • 1 veľká červená paprika, nasekaná
  • 1 veľká cibuľa, nasekaná
  • 6 strúčikov cesnaku, nasekaných
  • 7.5 g čili papričiek v prášku
  • 5 g mletej rasce
  • 0.6 g kajenského korenia
  • 500 g omáčky salsa verde
  • 60 ml vody
  • 1 plechovka (425 g) strakatej alebo červenej fazule, opláchnutej

Na omáčku salsa verde:

  • 12 stredne veľkých plodov tomatilla, zbavených šupky a opláchnutých
  • 0-2 stredne veľké papričky jalapeño (0 = jemná omáčka, 1 = stredne štipľavá omáčka a 2 = štipľavá omáčka)
  • ½ stredne veľkej cibule, nakrájanej nadrobno
  • 4 g čerstvej koriandrovej vňate
  • 90 ml limetkovej šťavy (z 1 – 2 limetiek) podľa chuti

Výživová hodnota (v jendej porcii):

Energia: 318 kcal
Sacharidy spolu: 25 g
Cukry: 7 g
Tuky spolu: 8 g
Nasýtené tuky: 2.5 g
Omega3: 0.4 g
Vláknina: 12 g
Sodík: 86 mg

 

Postup:

  1. Vo veľkom hrnci na strednej teplote restujte mäso, papriku a cibuľu asi 8 – 10 minút, kým nie je mäso hnedé, vareškou pritom rozdeľujte mäso na menšie kúsky.
  2. Pridajte cesnak, mleté čili, rascu a kajenské korenie a restujte, kým koreniny nezačnú voňať.
  3. Primiešajte omáčku salsa verde a vodu a priveďte do varu.
  4. Znížte teplotu, prikryte a za občasného miešania varte 10 – 15 minút, kým zelenina nezmäkne. Primiešajte fazuľu a asi 1 minútu prehrievajte.

Omáčka salsa verde:

  1. V rúre rozohrejte gril. Na plechu, ktorý umiestnite 10 cm pod gril, pečte plody tomatilla 5 minút, kým nestmavnú. Obráťte ich a pečte asi 4 – 5 minút z druhej strany.
  2. Všetky ingrediencie vložte do mixéra a rozmixujte na hrubú kašu.
  3. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.
Výživová rada

Hovädzie mäso je z hľadiska výživy cenné pre svoj obsah bielkovín, železa a vitamínu B12, zároveň je to však tučné mäso. Podľa možnosti používajte hovädzie mäso s nízkym obsahom tuku (5 %).

print
Categories:
  Recepty, Výživa