Čokoládový puding

6 porcií
Suroviny:
- 7 g čerstvo mletých ľanových semienok
- 45 ml kávy espresso
- 530 ml nízkotučného mlieka
- 130 g cukru
- 60 g nesladeného kakaa v prášku
- 5 ml vanilkovej esencie
- 16 g kukuričného škrobu
Výživová hodnota (v jednej porcii ):
Energia: | 168 kcal |
Sacharidy spolu: | 27 g |
Cukry: | 26 g |
Tuky: | 3 g |
Nasýtené tuky: | 2 g |
Omega3: | 0.2 g |
Vláknina: | 3 g |
Sodík: | 34 mg |
Postup:
- V stredne veľkej miske vidličkou zľahka premiešajte čerstvo mleté ľanové semienka s teplým espressom a nechajte stáť.
- V stredne veľkom hrnci zmiešajte 350 ml mlieka, 65 g cukru a soľ a na strednej teplote za občasného miešania povarte.
- V stredne veľkej miske zmiešajte 65 g cukru, kakao v prášku a kukuričný škrob, pridajte 180 ml mlieka a dôkladne miešajte metličkou, aby sa suroviny spojili.
- Teplé mlieko nalejte do zmesi mlieka s kakaom a premiešajte metličkou. Prelejte späť do hrnca a za stáleho miešania metličkou varte na strednej teplote, kým nie je zmes hustá a lesklá (asi 3 minúty). Stiahnite z ohňa. Asi 240 ml horúcej kakaovej zmesi nalejte do misky s ľanovými semienkami a prešľahajte metličkou.
- Prilejte späť do hrnca a na strednej teplote za stáleho miešania metličkou varte, kým nie je puding horúci a hustý (asi 2 minúty), nenechajte ho však vrieť. Primiešajte vanilku. Podávajte teplé.
Výživová rada:
Z výživového hľadiska je kakao bohaté na horčík a železo, ktoré pomáhajú znižovať únavu. (Zdroj: Európsky úrad pre bezpečnosť potravín [EFSA], schválené výživové tvrdenia o magnéziu a železe)