Čokoládový puding

By Admin_Sk 3 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Čokoládový puding

Čokoládový puding

6 porcií

Suroviny:

  • 7 g čerstvo mletých ľanových semienok
  • 45 ml kávy espresso
  • 530 ml nízkotučného mlieka
  • 130 g cukru
  • 60 g nesladeného kakaa v prášku
  • 5 ml vanilkovej esencie
  • 16 g kukuričného škrobu

Výživová hodnota (v jednej porcii ):

Energia: 168 kcal
Sacharidy spolu: 27 g
Cukry: 26 g
Tuky: 3 g
Nasýtené tuky: 2 g
Omega3: 0.2 g
Vláknina: 3 g
Sodík: 34 mg

 

Postup:

  1. V stredne veľkej miske vidličkou zľahka premiešajte čerstvo mleté ľanové semienka s teplým espressom a nechajte stáť.
  2. V stredne veľkom hrnci zmiešajte 350 ml mlieka, 65 g cukru a soľ a na strednej teplote za občasného miešania povarte.
  3. V stredne veľkej miske zmiešajte 65 g cukru, kakao v prášku a kukuričný škrob, pridajte 180 ml mlieka a dôkladne miešajte metličkou, aby sa suroviny spojili.
  4. Teplé mlieko nalejte do zmesi mlieka s kakaom a premiešajte metličkou. Prelejte späť do hrnca a za stáleho miešania metličkou varte na strednej teplote, kým nie je zmes hustá a lesklá (asi 3 minúty). Stiahnite z ohňa. Asi 240 ml horúcej kakaovej zmesi nalejte do misky s ľanovými semienkami a prešľahajte metličkou.
  5. Prilejte späť do hrnca a na strednej teplote za stáleho miešania metličkou varte, kým nie je puding horúci a hustý (asi 2 minúty), nenechajte ho však vrieť. Primiešajte vanilku. Podávajte teplé.
Výživová rada:

Z výživového hľadiska je kakao bohaté na horčík a železo, ktoré pomáhajú znižovať únavu. (Zdroj: Európsky úrad pre bezpečnosť potravín [EFSA], schválené výživové tvrdenia o magnéziu a železe)

print
Categories:
  Recepty, Výživa