Cuketové lasagne

6 porcií
Paradajková omáčka
- 800 g paradajok, ošúpaných a nakrájaných na kocky
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 15 ml olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku, prelisované
- 30 g paradajkového pretlaku
- 3 g sušenej bazalky
- 2 g paprikových vločiek
- 90 g špenátu
Lasagne
- 80 g mozzarelly z čiastočne odstredeného nízkotučného mlieka, nastrúhanej
- 340 g nízkotučného tvarohu
- 25 g nízkotučného parmezánu, nastrúhaného
- 1 veľké vajce
- 790 g surovej cukety, nakrájanej po dĺžke na plátky
- 610 g paradajkovej omáčky s nízkym obsahom sodíka (pozri nižšie)
- 1.5 g sušenej bazalky
- 2 g sušeného oregana
- 40 g cibule, nakrájanej
- 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
- čierne korenie
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 183.4 kcal |
Sacharidy spolu: | 9.7 g |
Cukry: | 8.2 g |
Tuky spolu: | 9.2 g |
Nasýtené tuky: | 2.3 g |
Omega3: | 0.2 g |
Vláknina: | 4.7 g |
Sodík: | 168.9 mg |
Postup:
Paradajková omáčka
- V hrnci rozohrejte na strednej teplote olivový olej. Pridajte cibuľu a restujte ju asi 4 – 5 minút domäkka a dozlatista. Pridajte cesnak a restujte ho, kým nezačne voňať, ale dbajte na to, aby sa nespálil.
- Pridajte paradajky, soľ a korenie. Prikryte pokrievkou a nechajte na strednej teplote dusiť 20 – 30 minút. Stiahnite z ohňa, pridajte bazalku, špenát a dobre premiešajte.
Lasagne
- Rúru zohrejte na 190 oC.
- V malej miske premiešajte tvaroh, parmezán a vajce.
- Do zapekacej misy s rozmermi 22 x 33 cm vo vrstvách ukladajte suroviny tak, že začnete paradajkovou omáčkou, na ňu položíte 5 – 6 plátkov cukety, na ne tvarohovú zmes a nakoniec mozzarellu. Opakujte, kým nepoužijete všetky suroviny
- Na vrch nalejte paradajkovú omáčku a posypte mozzarellou. Prekryte alobalom a zapekajte 30 minút
- Alobal zložte a pečte ešte 10 minút.
- Pred podávaním nechajte 10 minút odpočívať.
Výživová rada:
Domáce lazane nič neprekoná! Navyše máte pod kontrolou obsah soli v paradajkovej omáčke a tradičné cestovinové plátky môžete nahradiť zeleninou, ako je cuketa či dokonca baklažán.