Cuketové lasagne

By Admin_Sk 3 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Cuketové lasagne

Cuketové lasagne

6 porcií

Paradajková omáčka

  • 800 g paradajok, ošúpaných a nakrájaných na kocky
  • 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 15 ml olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 30 g paradajkového pretlaku
  • 3 g sušenej bazalky
  • 2 g paprikových vločiek
  • 90 g špenátu

Lasagne

  • 80 g mozzarelly z čiastočne odstredeného nízkotučného mlieka, nastrúhanej
  • 340 g nízkotučného tvarohu
  • 25 g nízkotučného parmezánu, nastrúhaného
  • 1 veľké vajce
  • 790 g surovej cukety, nakrájanej po dĺžke na plátky
  • 610 g paradajkovej omáčky s nízkym obsahom sodíka (pozri nižšie)
  • 1.5 g sušenej bazalky
  • 2 g sušeného oregana
  • 40 g cibule, nakrájanej
  • 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
  • čierne korenie

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 183.4 kcal
Sacharidy spolu: 9.7 g
Cukry: 8.2 g
Tuky spolu: 9.2 g
Nasýtené tuky: 2.3 g
Omega3: 0.2 g
Vláknina: 4.7 g
Sodík: 168.9 mg

 

Postup:

Paradajková omáčka

  1. V hrnci rozohrejte na strednej teplote olivový olej. Pridajte cibuľu a restujte ju asi 4 – 5 minút domäkka a dozlatista. Pridajte cesnak a restujte ho, kým nezačne voňať, ale dbajte na to, aby sa nespálil.
  2. Pridajte paradajky, soľ a korenie. Prikryte pokrievkou a nechajte na strednej teplote dusiť 20 – 30 minút. Stiahnite z ohňa, pridajte bazalku, špenát a dobre premiešajte.

Lasagne

  1. Rúru zohrejte na 190 oC.
  2. V malej miske premiešajte tvaroh, parmezán a vajce.
  3. Do zapekacej misy s rozmermi 22 x 33 cm vo vrstvách ukladajte suroviny tak, že začnete paradajkovou omáčkou, na ňu položíte 5 – 6 plátkov cukety, na ne tvarohovú zmes a nakoniec mozzarellu. Opakujte, kým nepoužijete všetky suroviny
  4. Na vrch nalejte paradajkovú omáčku a posypte mozzarellou. Prekryte alobalom a zapekajte 30 minút
  5. Alobal zložte a pečte ešte 10 minút.
  6. Pred podávaním nechajte 10 minút odpočívať.
Výživová rada:

Domáce lazane nič neprekoná! Navyše máte pod kontrolou obsah soli v paradajkovej omáčke a tradičné cestovinové plátky môžete nahradiť zeleninou, ako je cuketa či dokonca baklažán.

print
Categories:
  Recepty, Výživa