Dip z pečeného baklažánu a syra feta

12 porcií
Suroviny:
- 1 stredne veľký baklažán
- 30 ml citrónovej šťavy
- 60 ml extra panenského olivového oleja
- 75 g syra feta, najlepšie gréckeho, rozdrobeného na kúsky
- 80 g červenej cibule, nakrájanej nadrobno
- 1 malá červená paprika, nakrájaná nadrobno
- 1 malá štipľavá paprička, napríklad jalapeño, bez semienok, rozotretá (nemusí byť)
- 5 g čerstvej bazalky, nasekanej
- 4 g čerstvej vňate petržlenu hladkolistého, nasekanej najemno
- 0.5 g kajenského korenia, podľa chuti
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 55.8 kcal |
Sacharidy spolu: | 1.9 g |
Cukry: | 1.3 g |
Tuky spolu: | 6.5 g |
Nasýtené tuky: | 1.5 g |
Omega3: | 0.1 g |
Vláknina: | 1 g |
Sodík: | 146.7 mg |
Postup:
- V rúre nastavte mriežku do hornej polohy a rozohrejte gril.
- Plech vyložte alobalom. Celý baklažán položte na plech a na niekoľkých miestach ho popichajte, aby mohla unikať para. Každých 5 minút ho otáčajte pomocou klieští a grilujte 14 – 18 minút, kým nie je šupka pripečená a nôž sa dá do pevnej časti baklažánu blízko stopky ľahko zapichnúť. Upečený baklažán preneste na dosku na krájanie a nechajte vychladnúť natoľko, aby sa dal chytiť rukou.
- Potom ho prekrojte po dĺžke na polovice a lyžicou vyškrabte vnútro do stredne veľkej misky. Premiešajte s citrónovou šťavou.
- Pridajte olej a vidličkou miešajte, kým sa olej nevstrebe. Zmes by mala zostať trochu hrudkovitá.
- Primiešajte syr feta, cibuľu, papriku, štipľavú papričku (ak ju chcete pridať), bazalku, petržlen a kajenské korenie. Ochutnajte a podľa potreby pridajte cukor.
Výživová rada:
Tento dip je v kombinácii so surovou zeleninou alebo kúskami chleba ideálnym ľahkým predjedlom. Nie je potrebné pridávať soľ, pretože syr feta je už slaný a výraznú chuť dodajú aj bylinky.