Dip z pečeného baklažánu a syra feta

By Admin_Sk 3 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Dip z pečeného baklažánu a syra feta

Dip z pečeného baklažánu a syra feta

12 porcií

Suroviny:

  • 1 stredne veľký baklažán
  • 30 ml citrónovej šťavy
  • 60 ml extra panenského olivového oleja
  • 75 g syra feta, najlepšie gréckeho, rozdrobeného na kúsky
  • 80 g červenej cibule, nakrájanej nadrobno
  • 1 malá červená paprika, nakrájaná nadrobno
  • 1 malá štipľavá paprička, napríklad jalapeño, bez semienok, rozotretá (nemusí byť)
  • 5 g čerstvej bazalky, nasekanej
  • 4 g čerstvej vňate petržlenu hladkolistého, nasekanej najemno
  • 0.5 g kajenského korenia, podľa chuti

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 55.8 kcal
Sacharidy spolu: 1.9 g
Cukry: 1.3 g
Tuky spolu: 6.5 g
Nasýtené tuky: 1.5 g
Omega3: 0.1 g
Vláknina: 1 g
Sodík: 146.7 mg

 

Postup:

  1. V rúre nastavte mriežku do hornej polohy a rozohrejte gril.
  2. Plech vyložte alobalom. Celý baklažán položte na plech a na niekoľkých miestach ho popichajte, aby mohla unikať para. Každých 5 minút ho otáčajte pomocou klieští a grilujte 14 – 18 minút, kým nie je šupka pripečená a nôž sa dá do pevnej časti baklažánu blízko stopky ľahko zapichnúť. Upečený baklažán preneste na dosku na krájanie a nechajte vychladnúť natoľko, aby sa dal chytiť rukou.
  3. Potom ho prekrojte po dĺžke na polovice a lyžicou vyškrabte vnútro do stredne veľkej misky. Premiešajte s citrónovou šťavou.
  4. Pridajte olej a vidličkou miešajte, kým sa olej nevstrebe. Zmes by mala zostať trochu hrudkovitá.
  5. Primiešajte syr feta, cibuľu, papriku, štipľavú papričku (ak ju chcete pridať), bazalku, petržlen a kajenské korenie. Ochutnajte a podľa potreby pridajte cukor.
Výživová rada:

Tento dip je v kombinácii so surovou zeleninou alebo kúskami chleba ideálnym ľahkým predjedlom. Nie je potrebné pridávať soľ, pretože syr feta je už slaný a výraznú chuť dodajú aj bylinky.

print
Categories:
  Recepty, Výživa