Dusený špenát s hrozienkami a píniovými orieškami

4 porcie
Suroviny:
- 1000 g čerstvého špenátu, bez stopiek
- 2 šalotky, nakrájané nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 5 g parmezánu, nastrúhaného
- štipka soli
- 10 ml extra panenského olivového oleja
- 10 ml citrónovej šťavy
- 20 g svetlých hrozienok
- 10 g píniových orieškov, opečených
- čerstvo mleté korenie, podľa chuti
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 133.9 kcal |
Sacharidy spolu: | 9.9 g |
Cukry: | 4.2 g |
Tuky spolu: | 5.8 g |
Nasýtené tuky: | 0.9 g |
Omega3: | 0.6 g |
Vláknina: | 7.1 g |
Sodík: | 84.6 mg |
Postup:
- Píniové oriešky: rúru zohrejte na 190oC. Oriešky vysypte na plech a pečte 5 – 10 minút do zlatohneda, počas pečenia ich občas premiešajte.
- Hrozienka namočte na 10 minút do studenej vody, zlejte a odložte nabok.
- Vo veľkej panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte na strednej teplote olej. Pridajte šalotky a cesnak a restujte 4 – 5 minút do zlatohneda.
- Pridajte špenát a restujte asi 1 minútu. Prikryte a nechajte 2 – 3 minúty podusiť, kým listy nezavädnú.
- Pridajte píniové oriešky, citrónovú šťavu a hrozienka.
- Stiahnite z ohňa.
- Okamžite podávajte posypané parmezánom a korením.
Výživová rada:
Cesnak spolu s citrónovou šťavou a koreninami dokáže jedlám dodať chuť namiesto soli. Pri varení nezabudnite jedlo najprv ochutnať, až potom podľa potreby dosoľte.