Dusený špenát s hrozienkami a píniovými orieškami

By Admin_Sk 5 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Dusený špenát s hrozienkami a píniovými orieškami

Dusený špenát s hrozienkami a píniovými orieškami

4 porcie

Suroviny:

  • 1000 g čerstvého špenátu, bez stopiek
  • 2 šalotky, nakrájané nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 5 g parmezánu, nastrúhaného
  • štipka soli
  • 10 ml extra panenského olivového oleja
  • 10 ml citrónovej šťavy
  • 20 g svetlých hrozienok
  • 10 g píniových orieškov, opečených
  • čerstvo mleté korenie, podľa chuti

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 133.9 kcal
Sacharidy spolu: 9.9 g
Cukry: 4.2 g
Tuky spolu: 5.8 g
Nasýtené tuky: 0.9 g
Omega3: 0.6 g
Vláknina: 7.1 g
Sodík: 84.6 mg

 

Postup:

  1. Píniové oriešky: rúru zohrejte na 190oC. Oriešky vysypte na plech a pečte 5 – 10 minút do zlatohneda, počas pečenia ich občas premiešajte.
  2. Hrozienka namočte na 10 minút do studenej vody, zlejte a odložte nabok.
  3. Vo veľkej panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte na strednej teplote olej. Pridajte šalotky a cesnak a restujte 4 – 5 minút do zlatohneda.
  4. Pridajte špenát a restujte asi 1 minútu. Prikryte a nechajte 2 – 3 minúty podusiť, kým listy nezavädnú.
  5. Pridajte píniové oriešky, citrónovú šťavu a hrozienka.
  6. Stiahnite z ohňa.
  7. Okamžite podávajte posypané parmezánom a korením.
Výživová rada:

Cesnak spolu s citrónovou šťavou a koreninami dokáže jedlám dodať chuť namiesto soli. Pri varení nezabudnite jedlo najprv ochutnať, až potom podľa potreby dosoľte.

print
Categories:
  Recepty, Výživa