Grécky šalát so sardinkami

By Admin_Sk 3 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Grécky šalát so sardinkami

Grécky šalát so sardinkami

4 porcie

Suroviny:

Šalát

  • 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
  • 2 g sušeného oregana
  • 1 g čerstvo mletého korenia
  • 3 stredne veľké paradajky, nakrájané na väčšie kusy
  • 1 veľká uhorka, nakrájaná na väčšie kusy
  • 1 plechovka (425 g) cíceru, opláchnutého
  • 50 g nízkotučného syra feta, rozdrobeného
  • 30 g červenej cibule, nakrájanej nadrobno
  • 20 g olív Kalamata, nakrájaných
  • 45 ml citrónovej šťavy
  • 30 ml extra panenského olivového oleja

Sardinky

  • 450 g čerstvých sardiniek, očistených a bez hláv
  • šťava z 1 citróna
  • soľ a korenie podľa chuti

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 498 kcal
Sacharidy spolu: 22 g
Cukry: 4 g
Tuky spolu: 31 g
Nasýtené tuky: 9 g
Omega3: 6 g
Vláknina: 8 g
Sodík: 135 mg

 

Postup:

  1. Sardinky: potrite sardinky z obidvoch strán citrónovou šťavou a grilujte ich na stredne rozpálenom grile 4 – 5 minút z každej strany.
  2. Šalát: vo veľkej mise zmiešajte citrónovú šťavu, olej, cesnak, oregano a korenie. Prešľahajte, aby sa všetky suroviny dobre spojili. Pridajte paradajky, uhorku, cícer, syr feta, cibuľu a olivy. Zľahka premiešajte.
  3. Šalát rozdeľte na 4 taniere a navrch položte sardinky.
Výživová rada:

Vedeli ste, že sardinka je tučná ryba, ktorá obsahuje 13,6 % tukov, pričom tieto tuky sú zdraviu osožné omega 3? Omega 3 sú nenasýtené mastné kyseliny známe svojimi pozitívnymi účinkami na zdravie srdcovocievneho systému.

print
Categories:
  Recepty, Výživa