Koláč zo sladkých zemiakov

By Admin_Sk 3 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Koláč zo sladkých zemiakov

Koláč zo sladkých zemiakov

8 porcií

Suroviny:

  • 320 g uvarených sladkých zemiakov, roztlačených na kašu
  • 110 g svetlohnedého cukru
  • štipka soli
  • 1 g mletej škorice
  • štipka mletého muškátového orieška
  • 2 vajcia
  • 100 g nízkotučného jogurtu
  • 60 ml mlieka
  • 1 surové cesto na „pie“ (koláč s náplňou prekrytý vrstvou cesta) do formy s priemerom 22 cm
  • 12 polovíc pekanových orechov

Výživová rada (v jednej porcii):

Energia: 232 kcal
Sacharidy spolu: 33 g
Cukry: 17 g
Tuky spolu: 9 g
Nasýtené tuky: 4 g
Omega3: 0.1 g
Vláknina: 2 g
Sodík: 204 mg

 

Postup:

  1. Rúru zohrejte na 230 oC.
  2. V mise zmiešajte zemiaky, cukor, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
  3. V inej mise prešľahajte vajcia, primiešajte jogurt a mlieko. Zmes nalejte k zemiakom a dobre premiešajte.
  4. Cesto vložte do formy a vylejte doň zemiakovú zmes. Prikryte vrchnou vrstvou cesta a na ňu poukladajte do kruhu popri vonkajšom okraji pekanové orechy.
  5. Pečte na mriežke v strednej polohe 45 minút, alebo kým nôž po vpichnutí blízko stredu nezostáva čistý.
Výživová rada:

Ak sa ponáhľate, hotové cesto vám ušetrí čas aj námahu. Vyberajte však správne a dajte prednosť krehkému cestu, ktoré obsahuje menej nasýtených tukov než maslové alebo lístkové.

print
Categories:
  Recepty, Výživa