Koláč zo sladkých zemiakov

8 porcií
Suroviny:
- 320 g uvarených sladkých zemiakov, roztlačených na kašu
- 110 g svetlohnedého cukru
- štipka soli
- 1 g mletej škorice
- štipka mletého muškátového orieška
- 2 vajcia
- 100 g nízkotučného jogurtu
- 60 ml mlieka
- 1 surové cesto na „pie“ (koláč s náplňou prekrytý vrstvou cesta) do formy s priemerom 22 cm
- 12 polovíc pekanových orechov
Výživová rada (v jednej porcii):
Energia: | 232 kcal |
Sacharidy spolu: | 33 g |
Cukry: | 17 g |
Tuky spolu: | 9 g |
Nasýtené tuky: | 4 g |
Omega3: | 0.1 g |
Vláknina: | 2 g |
Sodík: | 204 mg |
Postup:
- Rúru zohrejte na 230 oC.
- V mise zmiešajte zemiaky, cukor, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
- V inej mise prešľahajte vajcia, primiešajte jogurt a mlieko. Zmes nalejte k zemiakom a dobre premiešajte.
- Cesto vložte do formy a vylejte doň zemiakovú zmes. Prikryte vrchnou vrstvou cesta a na ňu poukladajte do kruhu popri vonkajšom okraji pekanové orechy.
- Pečte na mriežke v strednej polohe 45 minút, alebo kým nôž po vpichnutí blízko stredu nezostáva čistý.
Výživová rada:
Ak sa ponáhľate, hotové cesto vám ušetrí čas aj námahu. Vyberajte však správne a dajte prednosť krehkému cestu, ktoré obsahuje menej nasýtených tukov než maslové alebo lístkové.