Krémová polievka z cvikly

By Admin_Sk 3 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Krémová polievka z cvikly

Krémová polievka z cvikly

6 porcie

Suroviny:

  • 6 ks cvikly
  • 2 póry (biela aj svetlozelená časť), nasekané
  • 2 stopky stopkového zeleru, nasekané
  • 2 malé žlté cibule, nakrájané na tenké plátky
  • 3 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 5 g čerstvého zázvoru, nastrúhaného
  • 1 g bieleho korenia
  • 1 l vody
  • 2 malé bobkové listy
  • 2 vetvičky čerstvého tymianu
  • 15 ml olivového oleja

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 138 kcal
Cukry spolu: 20 g
Cukry: 14 g
Tuky spolu: 3 g
Nasýtené tuky: 0.4 g
Omega3: 0.1 g
Vláknina: 7 g
Sodík: 50 mg

 

Postup:

  1. Rúru zohrejte na 175 oC. Cviklu zabaľte do alobalu a pečte domäkka, asi 1 hodinu. Nechajte vychladnúť, potom ju ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
  2. Vo veľkom hrnci rozohrejte na strednej teplote olej. Pridajte pór, zeler a cibuľu a restujte asi 13 minút domäkka, avšak nie dohneda. Pridajte cesnak a restujte asi 1 minútu, kým nezačne voňať.
  3. Primiešajte cviklu, zázvor a biele korenie a povarte asi 7 minút.
  4. Pridajte vodu, bobkový list a tymian. Priveďte do varu, znížte teplotu a nechajte prikryté variť asi 25 minút, kým nie je zelenina mäkká..
  5. Hrniec stiahnite z ohňa, vyberte bobkové listy a vetvičky tymianu. Nechajte trochu vychladnúť.
  6. Polievku po menších dávkach prelievajte do mixéra a mixujte na hladký krém. Vráťte do hrnca a mierne prehrejte.
Výživová rada:

Cvikla je pri starostlivosti o zdravie srdcovocievneho systému dôležitá pre svoj obsah oxidu dusnatého, o ktorom sa predpokladá, že znižuje krvný tlak. (Zdroj: Kapil V et al, Hypertension. 2015;65(2):320-327, Hypertension. 2015;65(2):320-327.)

print
Categories:
  Recepty, Výživa