Krémová polievka z pečeného karfiolu a sladkých zemiakov

By Admin_Sk 3 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Krémová polievka z pečeného karfiolu a sladkých zemiakov

Krémová polievka z pečeného karfiolu a sladkých zemiakov

4 porcie

Suroviny:

  • 1 stredne veľká žltá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku, prípadne viac na zvýraznenie chuti, roztlačený
  • 1 veľký sladký zemiak, ošúpaný a nakrájaný na kocky
  • ½ hlávky karfiolu, rozdelenej na ružičky
  • 1.2 L zeleninového vývaru s nízkym obsahom sodíka
  • 15-30 ml jablkového octu
  • 15 ml olivového oleja

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 108 kcal
Sacharidy spolu: 12 g
Cukry: 5 g
Tuky spolu: 5 g
Nasýtené tuky: 1 g
Omega3: 0.1 g
Vláknina: 3 g
Sodík: 171 mg

Postup:

  1. Ružičky karfiolu namočte pred použitím aspoň na 5 minút vo veľkej mise do studenej vody. Vodu zlejte a zvyšnú vodu z ružičiek otraste.
  2. Rúru zohrejte na 220 oC. Karfiol pokvapkajte 15 ml olivového oleja a poukladajte ho v jednej vrstve na plech. Pečte 25 – 30 minút, kým karfiol neskaramelizuje, v polovici pečenia raz premiešajte.
  3. Kým sa karfiol pečie, rozohrejte v hrnci na strednej teplote olej. Pridajte cibuľu a restujte do sklovita. Pridajte cesnak a za častého miešania ďalej restujte, kým cesnak nezačne voňať (asi 3 minúty).
  4. Pridajte sladký zemiak a restujte 1 – 2 minúty. Prilejte vývar, zakryte a priveďte do varu, znížte teplotu a nechajte slabo vrieť 15 – 20 minút, až sa sladké zemiaky budú dať ľahko napichnúť na vidličku.
  5. Keď sa karfiol dopečie, pridajte ho do hrnca a všetko rozmixujte ponorným mixérom na hladký krém.
  6. Vmiešajte ocot, rýchlo priveďte do varu a povarte ešte 3 minúty.
  7. Polievku podávajte horúcu a posypanú podľa chuti opečenými tekvicovými semienkami, pažítkou, píniovými orieškami, petržlenovou vňaťou či krutónmi, alebo pridajte vegánsku kyslú smotanu alebo jogurt.
Výživová rada:

Sladké zemiaky obsahujú 13 % škrobu, takže sa radia medzi škrobovité potraviny rovnako ako klasické zemiaky. Pripravujú sa tiež rovnako, majú ale sladšiu chuť a dodávajú jedlu zaujímavý chuťový podtón bez toho, aby ste pridávali tuk alebo soľ.

print
Categories:
  Recepty, Výživa