Krémová polievka z pečeného karfiolu a sladkých zemiakov

4 porcie
Suroviny:
- 1 stredne veľká žltá cibuľa
- 1 strúčik cesnaku, prípadne viac na zvýraznenie chuti, roztlačený
- 1 veľký sladký zemiak, ošúpaný a nakrájaný na kocky
- ½ hlávky karfiolu, rozdelenej na ružičky
- 1.2 L zeleninového vývaru s nízkym obsahom sodíka
- 15-30 ml jablkového octu
- 15 ml olivového oleja
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 108 kcal |
Sacharidy spolu: | 12 g |
Cukry: | 5 g |
Tuky spolu: | 5 g |
Nasýtené tuky: | 1 g |
Omega3: | 0.1 g |
Vláknina: | 3 g |
Sodík: | 171 mg |
Postup:
- Ružičky karfiolu namočte pred použitím aspoň na 5 minút vo veľkej mise do studenej vody. Vodu zlejte a zvyšnú vodu z ružičiek otraste.
- Rúru zohrejte na 220 oC. Karfiol pokvapkajte 15 ml olivového oleja a poukladajte ho v jednej vrstve na plech. Pečte 25 – 30 minút, kým karfiol neskaramelizuje, v polovici pečenia raz premiešajte.
- Kým sa karfiol pečie, rozohrejte v hrnci na strednej teplote olej. Pridajte cibuľu a restujte do sklovita. Pridajte cesnak a za častého miešania ďalej restujte, kým cesnak nezačne voňať (asi 3 minúty).
- Pridajte sladký zemiak a restujte 1 – 2 minúty. Prilejte vývar, zakryte a priveďte do varu, znížte teplotu a nechajte slabo vrieť 15 – 20 minút, až sa sladké zemiaky budú dať ľahko napichnúť na vidličku.
- Keď sa karfiol dopečie, pridajte ho do hrnca a všetko rozmixujte ponorným mixérom na hladký krém.
- Vmiešajte ocot, rýchlo priveďte do varu a povarte ešte 3 minúty.
- Polievku podávajte horúcu a posypanú podľa chuti opečenými tekvicovými semienkami, pažítkou, píniovými orieškami, petržlenovou vňaťou či krutónmi, alebo pridajte vegánsku kyslú smotanu alebo jogurt.
Výživová rada:
Sladké zemiaky obsahujú 13 % škrobu, takže sa radia medzi škrobovité potraviny rovnako ako klasické zemiaky. Pripravujú sa tiež rovnako, majú ale sladšiu chuť a dodávajú jedlu zaujímavý chuťový podtón bez toho, aby ste pridávali tuk alebo soľ.