Kurací šalát Waldorf

4 porcie
Suroviny:
- 545 g vykostených kuracích pŕs bez kože, nakrájaných na kúsky
- 1 stredne veľké jablko, nakrájané na kocky
- 90 g guľôčok modrého alebo zeleného hrozna, rozkrojených na polovicu
- 100 g stopkového zeleru, nasekaného
- 40 g vlašských orechov, nasekaných, podľa chuti tiež opečených
- 70 g nízkotučnej majonézy
- 80 g nízkotučného bieleho jogurtu
- 10 ml citrónovej šťavy
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 315 kcal |
Sacharidy spolu: | 11 g |
Cukry: | 9 g |
Tuky spolu: | 14 g |
Nasýtené tuky: | 2 g |
Omega3: | 1.4 g |
Vláknina: | 2 g |
Sodík: | 105 mg |
Postup:
- V malej miske metličkou dôkladne prešľahajte majonézu, jogurt a citrónovú šťavu a nechajte stáť.
- Kuracie prsia dajte na panvicu alebo do hrnca. Podlejte mierne osolenou vodou (alebo kuracím vývarom) tak, aby bolo mäso zakryté, a priveďte do varu. Prikryte, znížte teplotu a pomaly duste približne 10 – 15 minút, kým nie je mäso celkom uvarené a teda už nie je uprostred ružové.
- Opečené vlašské orechy: rúru zohrejte na 175 oC. Orechy vysypte v jednej vrstve na plech. Počas pečenia plechom občas potraste a pečte 5 – 10 minút, až orechy zvonka mierne zhnednú.
- Zmiešajte kuracie mäso, jablko, hrozno, zeler a 30 g orechov a zalejte zálievkou. Dobre premiešajte.
- Podávajte posypané zvyškom orechov.
Výživová rada:
Majonéza je chutná, ale slaná omáčka s vysokým obsahom tukov. Je lepšie používať ju striedmo a vždy bez pridania ďalšej soli do jedla. Ak môžete, pripravte si ju sami v odľahčenej verzii z jogurtu alebo syra fromage blanc (francúzsky mäkký syr s nízkym obsahom tuku podobný jogurtu).