Letný šalát z kuskusu

4 porcie
Suroviny:
- 2 g citrónovej kôry, nastrúhanej najemno
- 130 g uhorky, nakrájanej na kocky
- 1 veľká paradajka, nakrájaná na kocky
- 30 g čerstvých byliniek, nasekaných (napr. čerstvá vňať petržlenu, koriandru, bazalky, kôpru a/alebo mäty)
- 20 g vlašských orechov, nasekaných nahrubo
- 240 g kuskusu
- 60 ml olivového oleja
- 5 g dijonskej horčice
- 30 ml čerstvej citrónovej šťavy
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 352 kcal |
Sacharidy spolu: | 45 g |
Cukry: | 2 g |
Tuky spolu: | 14 g |
Nasýtené tuky: | 2 g |
Omega3: | 0.5 g |
Vláknina: | 3 g |
Sodík: | 19.4 mg |
Postup:
- Opečené vlašské orechy: rúru zohrejte na 175 oC. Orechy vysypte v jednej vrstve na plech (môžete použiť aj papier na pečenie). Počas pečenia plechom občas potraste. Pečte 5 – 10 minút, až orechy zvonka mierne zhnednú.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu asi 2 l vody. Pridajte kuskus a varte 8 – 10 minút domäkka. Vodu zlejte.
- Kým sa kuskus varí, zmiešajte v malej miske olej, horčicu, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a asi 0,5 g korenia.
- Kuskus presypte do veľkej misy, nalejte naň zálievku a dobre premiešajte.
- Pridajte uhorku, paradajku, bylinky a vlašské orechy a premiešajte
- Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ a/alebo korenie.
Výživová rada:
Pri príprave zálievok a omáčok pamätajte na horčicu. Má nízky obsah tukov a výraznú chuť.