Letný šalát z kuskusu

By Admin_Sk 3 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Letný šalát z kuskusu

Letný šalát z kuskusu

4 porcie

Suroviny:

  • 2 g citrónovej kôry, nastrúhanej najemno
  • 130 g uhorky, nakrájanej na kocky
  • 1 veľká paradajka, nakrájaná na kocky
  • 30 g čerstvých byliniek, nasekaných (napr. čerstvá vňať petržlenu, koriandru, bazalky, kôpru a/alebo mäty)
  • 20 g vlašských orechov, nasekaných nahrubo
  • 240 g kuskusu
  • 60 ml olivového oleja
  • 5 g dijonskej horčice
  • 30 ml čerstvej citrónovej šťavy

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 352 kcal
Sacharidy spolu: 45 g
Cukry: 2 g
Tuky spolu: 14 g
Nasýtené tuky: 2 g
Omega3: 0.5 g
Vláknina: 3 g
Sodík: 19.4 mg

 

Postup:

  1. Opečené vlašské orechy: rúru zohrejte na 175 oC. Orechy vysypte v jednej vrstve na plech (môžete použiť aj papier na pečenie). Počas pečenia plechom občas potraste. Pečte 5 – 10 minút, až orechy zvonka mierne zhnednú.
  2. Vo veľkom hrnci priveďte do varu asi 2 l vody. Pridajte kuskus a varte 8 – 10 minút domäkka. Vodu zlejte.
  3. Kým sa kuskus varí, zmiešajte v malej miske olej, horčicu, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a asi 0,5 g korenia.
  4. Kuskus presypte do veľkej misy, nalejte naň zálievku a dobre premiešajte.
  5. Pridajte uhorku, paradajku, bylinky a vlašské orechy a premiešajte
  6. Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ a/alebo korenie.
Výživová rada:

Pri príprave zálievok a omáčok pamätajte na horčicu. Má nízky obsah tukov a výraznú chuť.

print
Categories:
  Recepty, Výživa