Losos s brokolicou

By Admin_Sk 7 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Losos s brokolicou

Losos s brokolicou

4 porcie

Suroviny:

  • 24 g kukuričného škrobu
  • 118 ml bezlepkovej sójovej omáčky
  • 3 g cesnaku v prášku
  • 2 g čerstvého zázvoru
  • 15 ml medu
  • 4 porcie lososa (približne 110 g na porciu)
  • 340 g ružičiek brokolice

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 268.9 kcal
Sacharidy spolu: 11.7 g
Cukry: 4.4 g
Tuky spolu: 12.2 g
Nasýtené tuky: 2.1 g
Omega3: 1.8 g
Vláknina: 1.7 g
Sodík: 1167 mg

 

Postup:

  1. V malej miske premiešajte kukuričný škrob a 63 ml vody a odložte nabok.
  2. V malom hrnci zmiešajte sójovú omáčku, cesnak, zázvor, med a 250 ml vody, priveďte do varu a nechajte na strednej teplote slabo vrieť. Primiešajte škrob s vodou a varte asi 2 minúty, kým zmes nezhustne natoľko, že sa na obrátenej lyžici drží ako poleva. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  3. Rúru zohrejte na 200oC. Porcie lososa položte do zapekacej misy a prelejte ich zmesou so sójovou omáčkou. Pečte asi 14 – 15 minút, kým sa ryba nedá ľahko rozdeliť vidličkou.
  4. Ružičky brokolice varte nad parou v parnom hrnci alebo na paráku asi 5 minút, kým nie sú hotové.
  5. Lososa ihneď podávajte s brokolicou ako prílohou.
Výživová rada:

Losos je tučná ryba, pretože obsahuje v priemere 10 g tukov, nie však hocijakých: sú to najmä omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre normálnu činnosť srdca. Pri príprave lososa nie je potrebné pridávať žiaden tuk. (Zdroj: Európsky úrad pre bezpečnosť potravín [EFSA], schválené výživové tvrdenia o omega 3)

print
Categories:
  Recepty, Výživa