Mečiar s citrónom

4 porcie
Suroviny:
- 4 steaky z mečiara obyčajného (400 g)
- 45 ml citrónovej šťavy
- 2 g sušenej šalvie
- 30 ml repkového oleja (2 lyžice)
- 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
- štipka soli a korenia
- 2 citróny, prekrojené na štvrtiny
- petržlenová vňať na ozdobu
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 210.8 kcal |
Sacharidy spolu: | 1.9 g |
Cukry: | 1 g |
Tuky: | 15.8 g |
Nasýtené tuky: | 0.6 g |
Omega3: | 1.3 g |
Vláknina: | 0.7 g |
Sodík: | 94.4 mg |
Postup:
- V rúre rozohrejte gril. Mriežku umiestnite asi 10 cm pod gril. Plech vyložte papierom na pečenie.
- V malej miske zmiešajte olej, citrónovú šťavu, soľ, korenie, cesnak a bazalku a dobre prešľahajte vidličkou. Zmesou potrite rybie steaky.
- Steaky položte na pripravený plech a vložte do rúry. Grilujte asi 5 minút z každej strany, kým nie je ryba aj vo vnútri matná.
- Steaky položte na taniere. Na každý steak vyžmýkajte šťavu z ½ citróna a posypte ho petržlenovou vňaťou.
Výživová rada:
Mečiar obyčajný je bohatý na omega 3 mastné kyseliny, ktoré podporujú normálnu činnosť srdca. (Zdroj: Európsky úrad pre bezpečnosť potravín [EFSA], schválené výživové tvrdenia o omega 3)