Obložený chlebíček so sardinkami

4 porcie
Suroviny:
- 1 plechovka (asi 90 g) sardiniek bez kostí v olivovom oleji (najlepšie údené šproty)
- 12 g čerstvej mäty, nasekanej najemno
- 10 ml extra panenského olivového oleja
- 8 krajíčkov viaczrnného chleba
- 1 stredne veľká paradajka, nakrájaná na dieliky
- 1/2 žltej cibule, nakrájanej na veľmi tenké plátky
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 174.2 kcal |
Sacharidy spolu: | 21.1 g |
Cukry: | 2.9 g |
Tuky spolu: | 4.5 g |
Nasýtené tuky: | 0.9 g |
Omega3: | 0.9 g |
Vláknina: | 3.7 g |
Sodík: | 319.8 mg |
Postup:
- Rúru zohrejte na 180 oC.
- V stredne veľkej miske rozdrobte sardinky vidličkou na kúsky. Kúsky by nemali byť roztlačené, ale nemali by byť väčšie než 2 cm.
- Pridajte mätu a olej a zľahka premiešajte.
- Krajíčky chleba nakrájajte na trojuholníky. Poukladajte ich na plech a pečte do chrumkava a zlatohneda, asi 8 – 10 minút.
- Hneď po vybratí z rúry pošúchajte každý kúsok chleba rozkrojenou časťou paradajky. Z paradajky vám postupne zostane len šupka. Šupku vyhoďte.
- Sardinkovú zmes rovnomerne rozdeľte na pripravený chlieb. Navrch položte niekoľko plátkov cibule a hneď podávajte.
Výživová rada:
Keď používate sardinky z plechovky, vyberte si radšej prírodné než dochutené. Používajte tiež radšej tie v olivovom olej a ďalej ich pripravujte bez pridania tuku.