Papriky plnené syrom tofu

By Admin_Sk 3 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Papriky plnené syrom tofu

Papriky plnené syrom tofu

4 porcie

Suroviny:

Papriky

  • 150 g pšena
  • 2 veľké červené papriky, rozkrojené po dĺžke na polovicu a zbavené semienok
  • pečený syr tofu (pozri nižšie)
  • 2 stredne veľké mrkvy, nastrúhané
  • 4 g čerstvej koriandrovej vňate, nasekanej
  • 45 ml repkového oleja
  • 22 ml sójovej omáčky so zníženým obsahom sodíka
  • 5 g papričky habanero alebo jalapeño, rozotretej
  • 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
  • 2 g čerstvého zázvoru
  • 2 štipky cukru

Pečený syr tofu

  • 450 g tvrdého tofu
  • 15 ml sójovej omáčky so zníženým obsahom sodíka
  • 15 ml ryžového vína alebo sherry
  • 15 ml ryžového alebo jablkového octu
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
  • 4 g čerstvého zázvoru, olúpaného a rozotretého
  • 30 ml vody
  • 5 g čili pasty
  • 8 g kukuričného škrobu

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 398.1 kcal
Sacharidy spolu: 35.8 g
Cukry: 8.7 g
Tuky spolu: 19.2 g
Nasýtené tuky: 1.9 g
Omega3: 1.8 g
Vláknina: 4.9 g
Sodík: 155.5 mg

 

Postup:

Pečený syr tofu

  1. Tofu zlejte, zabaľte do papierovej kuchynskej utierky a položte na tanier. Navrch položte druhý tanier a zaťažte ho niečím ťažkým (napríklad vreckom suchej fazule). Nechajte 30 minút stáť.
  2. Tofu rozbaľte, osušte a nakrájajte na malé kúsky. V plastovom vrecku zmiešajte tofu so všetkými surovinami okrem kukuričného škrobu. Vložte na 2 hodiny do chladničky a počas chladenia niekoľkokrát obráťte.
  3. Rúru zohrejte na 180 oC. Plech vyložte papierom na pečenie.
  4. Z tofu zlejte tekutinu a dajte ho do veľkej misy. Potom ho poprášte kukuričným škrobom a preložte na plech. Pečte asi 45 minút, kým nie je tofu chrumkavé a hnedé, a počas pečenia ho niekoľkokrát obráťte.

Papriky

  1. Mriežku v rúre umiestnite do hornej tretiny rúry a rúru zohrejte na 220oC.
  2. V stredne veľkom hrnci zmiešajte 450 ml vody s pšenom a rýchlo priveďte do varu. Zakryte, znížte teplotu tak, aby voda slabo vrela a varte 18 – 22 minút, kým pšeno nezmäkne a voda sa nevsiakne.
  3. Medzitým položte polovice paprík do zapekacej misy. Pečte ich 6 – 10 minút, kým nezačnú mäknúť. Vyberte papriky z rúry a rozpáľte v rúre gril.
  4. V stredne veľkej miske zmiešajte tofu, mrkvu, koriander, olej, sójovú omáčku, korenie, cesnak, zázvor a cukor. Primiešajte pšeno. Zmesou rovnomerne naplňte papriky.
  5. Papriky vložte na 4 – 6 minút pod gril, kým sa neprehrejú a pšeno nezačne hnednúť.
Výživová rada:

Vedeli ste, že tofu sa vyrába zrážaním sójového mlieka? Je známe svojím vysokým obsahom rastlinných bielkovín, pričom neobsahuje takmer žiadne nasýtené tuky – to je veľká výhoda. Odporúča sa s cieľom znížiť príjem živočíšnych bielkovín, pretože niektoré druhy mäsa obsahujú veľké množstvo nasýtených tukov. (Zdroj: Uprednostňujte nenasýtené tuky pred nasýtenými tukmi: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs394/en/ )

 

print
Categories:
  Recepty, Výživa