Papriky plnené syrom tofu

4 porcie
Suroviny:
Papriky
- 150 g pšena
- 2 veľké červené papriky, rozkrojené po dĺžke na polovicu a zbavené semienok
- pečený syr tofu (pozri nižšie)
- 2 stredne veľké mrkvy, nastrúhané
- 4 g čerstvej koriandrovej vňate, nasekanej
- 45 ml repkového oleja
- 22 ml sójovej omáčky so zníženým obsahom sodíka
- 5 g papričky habanero alebo jalapeño, rozotretej
- 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
- 2 g čerstvého zázvoru
- 2 štipky cukru
Pečený syr tofu
- 450 g tvrdého tofu
- 15 ml sójovej omáčky so zníženým obsahom sodíka
- 15 ml ryžového vína alebo sherry
- 15 ml ryžového alebo jablkového octu
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
- 4 g čerstvého zázvoru, olúpaného a rozotretého
- 30 ml vody
- 5 g čili pasty
- 8 g kukuričného škrobu
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 398.1 kcal |
Sacharidy spolu: | 35.8 g |
Cukry: | 8.7 g |
Tuky spolu: | 19.2 g |
Nasýtené tuky: | 1.9 g |
Omega3: | 1.8 g |
Vláknina: | 4.9 g |
Sodík: | 155.5 mg |
Postup:
Pečený syr tofu
- Tofu zlejte, zabaľte do papierovej kuchynskej utierky a položte na tanier. Navrch položte druhý tanier a zaťažte ho niečím ťažkým (napríklad vreckom suchej fazule). Nechajte 30 minút stáť.
- Tofu rozbaľte, osušte a nakrájajte na malé kúsky. V plastovom vrecku zmiešajte tofu so všetkými surovinami okrem kukuričného škrobu. Vložte na 2 hodiny do chladničky a počas chladenia niekoľkokrát obráťte.
- Rúru zohrejte na 180 oC. Plech vyložte papierom na pečenie.
- Z tofu zlejte tekutinu a dajte ho do veľkej misy. Potom ho poprášte kukuričným škrobom a preložte na plech. Pečte asi 45 minút, kým nie je tofu chrumkavé a hnedé, a počas pečenia ho niekoľkokrát obráťte.
Papriky
- Mriežku v rúre umiestnite do hornej tretiny rúry a rúru zohrejte na 220oC.
- V stredne veľkom hrnci zmiešajte 450 ml vody s pšenom a rýchlo priveďte do varu. Zakryte, znížte teplotu tak, aby voda slabo vrela a varte 18 – 22 minút, kým pšeno nezmäkne a voda sa nevsiakne.
- Medzitým položte polovice paprík do zapekacej misy. Pečte ich 6 – 10 minút, kým nezačnú mäknúť. Vyberte papriky z rúry a rozpáľte v rúre gril.
- V stredne veľkej miske zmiešajte tofu, mrkvu, koriander, olej, sójovú omáčku, korenie, cesnak, zázvor a cukor. Primiešajte pšeno. Zmesou rovnomerne naplňte papriky.
- Papriky vložte na 4 – 6 minút pod gril, kým sa neprehrejú a pšeno nezačne hnednúť.
Výživová rada:
Vedeli ste, že tofu sa vyrába zrážaním sójového mlieka? Je známe svojím vysokým obsahom rastlinných bielkovín, pričom neobsahuje takmer žiadne nasýtené tuky – to je veľká výhoda. Odporúča sa s cieľom znížiť príjem živočíšnych bielkovín, pretože niektoré druhy mäsa obsahujú veľké množstvo nasýtených tukov. (Zdroj: Uprednostňujte nenasýtené tuky pred nasýtenými tukmi: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs394/en/ )