Pečená brokolica s paradajkami na stredomorský spôsob

By Admin_Sk 5 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Pečená brokolica s paradajkami na stredomorský spôsob

Pečená brokolica s paradajkami na stredomorský spôsob

2 porcie

Suroviny:

  • 340 g brokolice, zbavenej hlúbika a rozdelenej na malé ružičky
  • 150 g oválnych cherry paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1 g čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
  • 15 ml  citrónovej šťavy
  • 10 čiernych olív, vykôstkovaných a nakrájaných na kolieska
  • 1 g sušeného oregana
  • asi 6 g kapár, opláchnutých (nemusí byť)
  • 15 ml extra panenského olivového oleja
  • 2 štipky soli

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 141.9 kcal
Sacharidy spolu: 4.8 g
Cukry: 3.8 g
Tuky spolu: 10.8 g
Nasýtené tuky: 1.5 g
Omega3: 0.3 g
Vláknina: 4.5 g
Sodík: 104.4 mg

 

Postup:

  1. Rúru zohrejte na 230 oC.
  2. Vo veľkej mise zľahka premiešajte brokolicu a paradajky s olivovým olejom, cesnakom a soľou, aby boli rovnomerne obalené.
  3. Zeleninu rozložte v jednej vrstve na plech. Pečte 10 – 13 minút, kým brokolica nezačne hnednúť.
  4. Vo veľkej mise zatiaľ zmiešajte citrónovú kôru, citrónovú šťavu, olivy, oregano a kapary (ak ich chcete použiť).
  5. Pridajte upečenú zeleninu a premiešajte. Podávajte teplé.
Výživová rada:

Pomaranče nie sú jedinou potravinou bohatou na vitamín C! Už 100 g brokolice pokryje dennú potrebu vitamínu C na 130 %. Vitamín C je silný antioxidant a pomáha chrániť naše bunky pred oxidačným stresom, ktorý má dopad na srdcovocievne procesy. (Zdroj: Európsky úrad pre bezpečnosť potravín [EFSA], schválené výživové tvrdenia o vitamíne C, Csányi, Gábor, Francis J. Miller. „Oxidative Stress in Cardiovascular Disease“ Int J Mol Sci. 2014;15(4):6002-6008)

print
Categories:
  Recepty, Výživa