Pečená brokolica s paradajkami na stredomorský spôsob

2 porcie
Suroviny:
- 340 g brokolice, zbavenej hlúbika a rozdelenej na malé ružičky
- 150 g oválnych cherry paradajok
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 g čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
- 15 ml citrónovej šťavy
- 10 čiernych olív, vykôstkovaných a nakrájaných na kolieska
- 1 g sušeného oregana
- asi 6 g kapár, opláchnutých (nemusí byť)
- 15 ml extra panenského olivového oleja
- 2 štipky soli
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 141.9 kcal |
Sacharidy spolu: | 4.8 g |
Cukry: | 3.8 g |
Tuky spolu: | 10.8 g |
Nasýtené tuky: | 1.5 g |
Omega3: | 0.3 g |
Vláknina: | 4.5 g |
Sodík: | 104.4 mg |
Postup:
- Rúru zohrejte na 230 oC.
- Vo veľkej mise zľahka premiešajte brokolicu a paradajky s olivovým olejom, cesnakom a soľou, aby boli rovnomerne obalené.
- Zeleninu rozložte v jednej vrstve na plech. Pečte 10 – 13 minút, kým brokolica nezačne hnednúť.
- Vo veľkej mise zatiaľ zmiešajte citrónovú kôru, citrónovú šťavu, olivy, oregano a kapary (ak ich chcete použiť).
- Pridajte upečenú zeleninu a premiešajte. Podávajte teplé.
Výživová rada:
Pomaranče nie sú jedinou potravinou bohatou na vitamín C! Už 100 g brokolice pokryje dennú potrebu vitamínu C na 130 %. Vitamín C je silný antioxidant a pomáha chrániť naše bunky pred oxidačným stresom, ktorý má dopad na srdcovocievne procesy. (Zdroj: Európsky úrad pre bezpečnosť potravín [EFSA], schválené výživové tvrdenia o vitamíne C, Csányi, Gábor, Francis J. Miller. „Oxidative Stress in Cardiovascular Disease“ Int J Mol Sci. 2014;15(4):6002-6008)