Pečená špargľa so zálievkou Caesar

4 porcie
Suroviny:
Pečená špargľa
- 900 g špargle, očistenej
- 10 ml extra panenského olivového oleja
- štipka soli
- 4 vajcia, uvarené natvrdo (nemusia byť)
Zálievka Caesar
- 115 g nízkotučnej majonézy
- 20 g parmezánu, nastrúhaného na hoblinky
- 30 ml vody
- 5 g sardelovej pasty
- 5 g dijonskej horčice
- 5 ml worcestrovej omáčky
- 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
- 15 ml citrónovej šťavy
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 232 kcal |
Sacharidy spolu: | 8.6 g |
Cukry: | 5.9 g |
Tuky spolu: | 16.5 g |
Nasýtené tuky: | 3.4 g |
Omega3: | 1.1 g |
Vláknina: | 4.5 g |
Sodík: | 172.9 mg |
Postup:
- Rúru zohrejte na 200 oC.
- Pečená špargľa: vo veľkej mise premiešajte špargľu s olejom a soľou. Poukladajte na plech a dajte do rúry. Pečte 15 – 20 minút, kým špargľa nezmäkne, v polovici pečenia poobracajte.
- Zálievka Caesar: v malej miske zmiešajte všetky suroviny a dobre prešľahajte metličkou.
- Vajíčka natvrdo: do hrnca vložte v jednej vrstve vajcia a zalejte vodou. Priveďte na strednej teplote k slabému varu. Znížte teplotu na minimum a nechajte slabo vrieť 10 minút. Stiahnite z ohňa, zlejte horúcu vodu a vajcia zalejte studenou vodou. Nechajte ich vychladnúť natoľko, aby sa dali udržať v ruke, potom ich olúpte.
- Podávanie: špargľu polejte zálievkou a navrch položte vajce natvrdo.
Výživová rada:
Vajcia sú hodnotným zdrojom živočíšnych bielkovín, pretože na rozdiel od mliečnych výrobkov neobsahujú nasýtené mastné kyseliny.