Pečená treska v trojobale s pečenými zemiakmi

4 porcie
Suroviny:
Treska
- 900 g tresky, rozdelenej na 4 plátky
- 62 g múky
- 2 vajcia
- 160 g strúhanky (z bieleho chleba), opečenej
- 1 štipka korenia
Zemiaky
- 680 g malých ružových zemiakov, rozkrojených na polovicu
- 30 ml olivového oleja
- 1 g morskej soli
- 1 g čierneho korenia
- 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
- 8 g čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 693 kcal |
Sacharidy spolu: | 67.1 g |
Cukry: | 3.6 g |
Tuky spolu: | 14.4 g |
Nasýtené tuky: | 2.3 g |
Omega3: | 0.7 g |
Vláknina: | 5.4 g |
Sodík: | 558.6 mg |
Postup:
- Rúru zohrejte na 230 oC.
- Opečte strúhanku: veľkú panvicu s nepriľnavým povrchom rozohrievajte na strednej teplote asi 3 – 4 minúty. Vsypte strúhanku a opekajte ju, kým nezíska svetlohnedú farbu. Ihneď ju z panvice vyberte, inak bude ďalej hnednúť.
- Zemiaky: vo veľkej mise zmiešajte olivový olej, soľ, korenie a cesnak. Pridajte zemiaky a miešajte, kým sa celkom neobalia olejovou zmesou. Zemiaky preložte na plech a poukladajte ich v jednej vrstve. Pečte v rúre 45 – 60 minút, kým nezačnú hnednúť a nie sú chrumkavé,.
- Medzitým si pripravte tri misky – do prvej dajte múku, do druhej rozšľahané vajcia a do tretej opraženú strúhanku s korením. Plátky ryby postupne obaľte v múke, vo vajciach a v strúhanke. Položte na mierne vymastený plech. Pečte asi 10 – 12 minút, v polovici pečenia rybu obráťte.
Výživová rada:
Viete, v čom spočíva rozdiel medzi bielou a celozrnnou múkou? V obsahu vlákniny: čím menej je múka spracovaná, tým viac vlákniny obsahuje. Pri varení preto dajte prednosť celozrnnej múke.