Pečený karfiol s omáčkou chimichurri

4 porcie
Suroviny:
Pečený karfiol
- 600 g ružičiek karfiolu, pokrájaných na kúsky veľké 2,5 cm
- 15 ml extra panenského olivového oleja
- štipka morskej soli
- 30 ml omáčky chimichurri (pozri nižšie)
- 15 ml citrónovej šťavy
Chimichurri
- 60 ml červeného vínneho octu
- štipka morskej soli
- 1-2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 malá šalotka, nakrájaná nadrobno
- 2 g sušenej štipľavej červenej papriky (alebo 1 papričku jalapeño, nasekanú nadrobno)
- 4 g čerstvej koriandrovej vňate
- 7 g čerstvej vňate petržlenu hladkolistého, rozotretej
- 3 g čerstvého oregana, nasekaného
- 45 ml olivového oleja
- 3 lyžice vody
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 177.5 kcal |
Sacharidy spolu: | 3.7 g |
Cukry: | 2.7 g |
Tuky spolu: | 15.9 g |
Nasýtené tuky: | 2 g |
Omega3: | 0.3 g |
Vláknina: | 3.9 g |
Sodík: | 85.1 mg |
Postup:
Omáčka Chimichurri
- V miske zmiešajte ocot, vodu, soľ, cesnak, šalotku a červenú papriku. Nechajte 10 minút postáť.
- Primiešajte bylinky.
- Vidličkou zašľahajte olej.
Pečený karfiol
- Rúru zohrejte na 230oC. Veľký plech vyložte papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise premiešajte karfiol s olejom a soľou.
- Vysypte na pripravený plech.
- Karfiol pečte asi 15 minút, kým nezačne na spodku mäknúť a hnednúť.
- Vo veľkej mise zatiaľ zmiešajte omáčku chimichurri s citrónovou šťavou. Pridajte pečený karfiol a dobre premiešajte. Zmes vylejte na plech a pečte ešte asi 5 minút, kým nie je horúci.
Výživová rada:
Karfiol, či už biely, zelený, fialový alebo oranžový, má nízky obsah kalórií, ale vedeli ste, že je bohatý na vitamín C? Jedzte ho surový, aby ste jeho vysoký obsah vitamínu C využili naplno.