Pečený karfiol s omáčkou chimichurri

By Admin_Sk 3 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Pečený karfiol s omáčkou chimichurri

Pečený karfiol s omáčkou chimichurri

4 porcie

Suroviny:

Pečený karfiol

  • 600 g ružičiek karfiolu, pokrájaných na kúsky veľké 2,5 cm
  • 15 ml extra panenského olivového oleja
  • štipka morskej soli
  • 30 ml omáčky chimichurri (pozri nižšie)
  • 15 ml citrónovej šťavy

Chimichurri

  • 60 ml červeného vínneho octu
  • štipka morskej soli
  • 1-2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1 malá šalotka, nakrájaná nadrobno
  • 2 g sušenej štipľavej červenej papriky (alebo 1 papričku jalapeño, nasekanú nadrobno)
  • 4 g čerstvej koriandrovej vňate
  • 7 g čerstvej vňate petržlenu hladkolistého, rozotretej
  • 3 g čerstvého oregana, nasekaného
  • 45 ml olivového oleja
  • 3 lyžice vody

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 177.5 kcal
Sacharidy spolu: 3.7 g
Cukry: 2.7 g
Tuky spolu: 15.9 g
Nasýtené tuky: 2 g
Omega3: 0.3 g
Vláknina: 3.9 g
Sodík: 85.1 mg

 

Postup:

Omáčka Chimichurri

  1. V miske zmiešajte ocot, vodu, soľ, cesnak, šalotku a  červenú papriku. Nechajte 10 minút postáť.
  2. Primiešajte bylinky.
  3. Vidličkou zašľahajte olej.

Pečený karfiol

  1. Rúru zohrejte na 230oC. Veľký plech vyložte papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise premiešajte karfiol s olejom a soľou.
  3. Vysypte na pripravený plech.
  4. Karfiol pečte asi 15 minút, kým nezačne na spodku mäknúť a hnednúť.
  5. Vo veľkej mise zatiaľ zmiešajte omáčku chimichurri s citrónovou šťavou. Pridajte pečený karfiol a dobre premiešajte. Zmes vylejte na plech a pečte ešte asi 5 minút, kým nie je horúci.
Výživová rada:

Karfiol, či už biely, zelený, fialový alebo oranžový, má nízky obsah kalórií, ale vedeli ste, že je bohatý na vitamín C? Jedzte ho surový, aby ste jeho vysoký obsah vitamínu C využili naplno.

print
Categories:
  Recepty, Výživa