Quinoa s bylinkami a citrónom

By Admin_Sk 3 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Quinoa s bylinkami a citrónom

Quinoa s bylinkami a citrónom

2 porcie

Suroviny:

  • 20 g píniových orieškov, opečených
  • 120 g quinoy
  • 470 ml vody
  • 2 štipky morskej soli podľa chuti
  • 15 ml olivového oleja
  • 60 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • kôra z 1 citróna
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 1 šalotka, nakrájaná nadrobno
  • 0.5 g kajenského korenia
  • 0.5 g sušeného tymianu
  • 8 g čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 366.3 kcal
Sacharidy spolu: 39.5 g
Cukry: 1.6 g
Tuky spolu: 18 g
Nasýtené tuky: 1.9 g
Omega3: 0.2 g
Vláknina: 6.3 g
Sodík: 22.2 mg

 

Postup:

  1. Píniové oriešky: rúru zohrejte na 190 oC. Oriešky vysypte na plech a pečte 5 – 10 minút do zlatohneda, počas pečenia ich občas premiešajte. Nechajte vychladnúť.
  2. V hrnci priveďte do varu vodu. Pridajte quinou, soľ a znížte teplotu na minimum. Varte asi 15 minút, kým sa nevstrebá všetka voda. Stiahnite z ohňa a nechajte 5 minút postáť. Odkryte a premiešajte vidličkou, aby sa jednotlivé zrnká od seba oddelili.
  3. Kým sa quinoa varí, rozohrejte na panvici na strednej teplote olej. Pridajte šalotku a papriku a za občasného miešania restujte domäkka a dozlatista. Primiešajte citrónovú šťavu a kôru. Nechajte 1 minútu dusiť.
  4. Vo veľkej miske zmiešajte quinou, citrónovú zmes, kajenské korenie, tymian a petržlen. Pred podávaním pridajte podľa chuti soľ a korenie.
  5. Na každú porciu nasypte 17 g opečených píniových orieškov.
Výživová rada:

Quinoa je pseudoobilnina s vysokým obsahom vlákniny, ktorá rozširuje paletu škrobovitých potravín. Navyše je vhodná aj pri bezlepkovej diéte.

print
Categories:
  Recepty, Výživa