Quinoa s bylinkami a citrónom

2 porcie
Suroviny:
- 20 g píniových orieškov, opečených
- 120 g quinoy
- 470 ml vody
- 2 štipky morskej soli podľa chuti
- 15 ml olivového oleja
- 60 ml čerstvej citrónovej šťavy
- kôra z 1 citróna
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 1 šalotka, nakrájaná nadrobno
- 0.5 g kajenského korenia
- 0.5 g sušeného tymianu
- 8 g čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 366.3 kcal |
Sacharidy spolu: | 39.5 g |
Cukry: | 1.6 g |
Tuky spolu: | 18 g |
Nasýtené tuky: | 1.9 g |
Omega3: | 0.2 g |
Vláknina: | 6.3 g |
Sodík: | 22.2 mg |
Postup:
- Píniové oriešky: rúru zohrejte na 190 oC. Oriešky vysypte na plech a pečte 5 – 10 minút do zlatohneda, počas pečenia ich občas premiešajte. Nechajte vychladnúť.
- V hrnci priveďte do varu vodu. Pridajte quinou, soľ a znížte teplotu na minimum. Varte asi 15 minút, kým sa nevstrebá všetka voda. Stiahnite z ohňa a nechajte 5 minút postáť. Odkryte a premiešajte vidličkou, aby sa jednotlivé zrnká od seba oddelili.
- Kým sa quinoa varí, rozohrejte na panvici na strednej teplote olej. Pridajte šalotku a papriku a za občasného miešania restujte domäkka a dozlatista. Primiešajte citrónovú šťavu a kôru. Nechajte 1 minútu dusiť.
- Vo veľkej miske zmiešajte quinou, citrónovú zmes, kajenské korenie, tymian a petržlen. Pred podávaním pridajte podľa chuti soľ a korenie.
- Na každú porciu nasypte 17 g opečených píniových orieškov.
Výživová rada:
Quinoa je pseudoobilnina s vysokým obsahom vlákniny, ktorá rozširuje paletu škrobovitých potravín. Navyše je vhodná aj pri bezlepkovej diéte.