Šalát s opečenou quinoou, lastúrou a strukovým hráškom

4 porcie
Suroviny:
- 350 g lastúry, usušenej
- 4 čajové lyžičky sójovej omáčky so zníženým množstvom soli
- 2 lyžice repkového oleja, oddelene
- 180 g quinoa, dobre prepláchnutá
- 10 g cesnaku v prášku
- 225 ml vody
- 200 g strukového hrášku, nakrájaný diagonálne
- 50 ml ryžového octu
- 1 čajová lyžička sezamového oleja
- 130 g výhonok cibule
- 230 g červenej papriky, nakrájanej na kocky
- 1 zväzok čerstvého koriandra, jemne nakrájaný
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 478.4 kcal |
Sacharidy spolu: | 42.7 g |
Cukry: | 2.5 g |
Tuky spolu: | 16.6 g |
Nasýtené tuky: | 1.9 g |
Omega3: | 0.8 g |
Vláknina: | 8.5 g |
Sodík: | 199.9 mg |
Postup:
- V strednej miske zmiešajte lastúry s 2 lyžičkami sójovej omáčky a nechajte odležať.
- Vo wok panvici pridajte 1 lyžicu repkového oleja, quinou a smažte 6 až 8 minút, neustále miešajte až kým nezačne quinoa meniť farbu.
- Pridajte cesnak a za občasného miešania nechajte asi minútu restovať.
- Pridajte vodu a nechajte variť. Len raz premiešajte, zakryte panvicu a nechajte variť na strednom ohni asi 15 minút, kým sa voda absorbuje (nemiešajte).
- Zakrytú quinou odložte asi na 5 minút. Rozmiešajte strukový hrášok, zakryte a nechajte 5 minút stáť.
- Vo veľkej miske prešľahajte 2 čajové lyžičky sójovej omáčky, octu a sezamového oleja. Pridajte quinou, strukový hrášok, výhonky cibule, papriku a premiešajte.
- Vyberte lastúry z marinády a nechajte vysušiť.
- Ohrejte veľkú panvicu na stredne vysokej teplote, až kým nie je dostatočne horúca, aby sa pri kontakte s vodou, odparila kvapka vody. Pridajte 1 lyžicu repkového olej, lastúry a opražte až kým nebudú pevné a zlatisté .
- Pridajte lastúry do quinoa šalátu. Nakoniec to môžete ozdobiť koriandrom.
Výživová rada:
Vedeli ste, že lastúry obsahujú menej ako 1% tukov? Sú dobrým zdrojom chudých bielkovín.
Photo credit: Daquella manera via VisualHunt.com