Šalát s opečenou quinoou, lastúrou a strukovým hráškom

By Admin_Sk 3 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Šalát s opečenou quinoou, lastúrou a strukovým hráškom

Šalát s opečenou quinoou, lastúrou a strukovým hráškom

4 porcie

Suroviny:

  • 350 g lastúry, usušenej
  • 4 čajové lyžičky sójovej omáčky so zníženým množstvom soli
  • 2 lyžice repkového oleja, oddelene
  • 180 g quinoa, dobre prepláchnutá
  • 10 g cesnaku v prášku
  • 225 ml vody
  • 200 g strukového hrášku, nakrájaný diagonálne
  • 50 ml ryžového octu
  • 1 čajová lyžička sezamového oleja
  • 130 g výhonok cibule
  • 230 g červenej papriky, nakrájanej na kocky
  • 1 zväzok čerstvého koriandra, jemne nakrájaný

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 478.4 kcal
Sacharidy spolu: 42.7 g
Cukry: 2.5 g
Tuky spolu: 16.6 g
Nasýtené tuky: 1.9 g
Omega3: 0.8 g
Vláknina: 8.5 g
Sodík: 199.9 mg

 

Postup:

  1. V strednej miske zmiešajte lastúry s 2 lyžičkami sójovej omáčky a nechajte odležať.
  2. Vo wok panvici pridajte 1 lyžicu repkového oleja, quinou a smažte 6 až 8 minút, neustále miešajte až kým nezačne quinoa meniť farbu.
  3. Pridajte cesnak a za občasného miešania nechajte asi minútu restovať.
  4. Pridajte vodu a nechajte variť.  Len raz premiešajte, zakryte panvicu a nechajte variť na strednom ohni asi 15 minút, kým sa voda absorbuje (nemiešajte).
  5. Zakrytú quinou odložte asi na 5 minút. Rozmiešajte strukový hrášok, zakryte a nechajte 5 minút stáť.
  6. Vo veľkej miske prešľahajte 2 čajové lyžičky sójovej omáčky, octu a sezamového oleja. Pridajte quinou, strukový hrášok, výhonky cibule, papriku a premiešajte.
  7. Vyberte lastúry z marinády a nechajte vysušiť.
  8.  Ohrejte veľkú panvicu na stredne vysokej teplote, až kým nie je dostatočne horúca, aby sa pri kontakte s vodou, odparila kvapka vody. Pridajte 1 lyžicu repkového olej, lastúry a opražte až kým nebudú pevné a zlatisté .
  9. Pridajte lastúry do quinoa šalátu. Nakoniec to môžete ozdobiť koriandrom.
Výživová rada:

Vedeli ste, že lastúry obsahujú menej ako 1% tukov? Sú dobrým zdrojom chudých bielkovín.

 

Photo credit: Daquella manera via VisualHunt.com

print
Categories:
  Recepty, Výživa