Šalát z cíceru a kelu

4 porcie
Suroviny:
- 3 strúčiky cesnaku, prelisované
- 455-680 g kelových listov bez hlúbovitých častí, nasekaných nahrubo
- 250 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru so zníženým obsahom sodíka
- 2 g mletého koriandru
- 1 plechovka (425 g) cíceru, opláchnutého
- 1 g mletej rasce
- 15 ml extra panenského olivového oleja
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 240 kcal |
Sacharidy spolu: | 27 g |
Cukry: | 4.5 g |
Tuky spolu: | 4.9 g |
Nasýtené tuky: | 0.6 g |
Omega3: | 0.7 g |
Vláknina: | 15.5 g |
Sodík: | 116 mg |
Postup:
- Pripravte kel: odstráňte hlúbovité časti listov, listy nasekajte a opláchnite. Trocha vody, ktorá zostane na listoch, pomôže kel pripraviť na pare v prvých fázach varenia.
- V hlbšej hrubostennej panvici rozohrejte na strednej teplote olej.
- Pridajte cesnak a za stáleho miešania ho nechajte asi 30 sekúnd restovať, kým nezačne voňať.
- Pridajte kel. Restujte asi 1 minútu za stáleho premiešavania pomocou dvoch varešiek, kým nie je jasne zelený. Pridajte vývar, koriander a rascu.
- Prikryte pokrievkou a za občasného miešania varte 8 – 10 minút, kým kel nezmäkne.
- Primiešajte cícer, zakryte a nechajte asi 1 – 2 minúty prehriať.
Výživová rada:
Cícer je veľmi hodnotná strukovina, pretože obsahuje zložité cukry a rastlinné bielkoviny. Navyše sa dá jesť teplý aj studený, podľa toho, ako vám viac chutí!