Šalát zo šampiňónov portobello

By Admin_Sk 3 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Šalát zo šampiňónov portobello

Šalát zo šampiňónov portobello

4 porcie

Suroviny:

  • po 60 ml červeného vínneho octu, balzamikového octu a paradajkovej šťavy
  • 15 ml olivového oleja
  • 20 g dijonskej horčice
  • 4 klobúčiky šampiňónov portobello (asi 13 cm širokých)
  • 7 g mletej červenej papriky
  • 10 ml olivového oleja
  • 480 g zmesi zelených šalátov
  • 1 veľká paradajka, nakrájaná na 8 dielikov
  • 60 g červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky a rozdelenej na krúžky
  • štipka soli a korenia

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 118 kcal
Sacharidy spolu: 5 g
Cukry: 4 g
Tuky spolu: 8 g
Nasýtené tuky: 1 g
Omega3: 0.2 g
Vláknina: 3.2 g
Sodík: 71 mg

 

Postup:

  1. Vo veľkom plastovom vrecku so zipsovým uzáverom zmiešajte červený vínny ocot, balzamikový ocot, paradajkovú šťavu, olivový olej a dijonskú horčicu. Do vrecka pridajte huby a uzavrite. Nechajte 10 minút marinovať, občas obráťte. Huby vyberte z vrecka, marinádu použijete neskôr.
  2. Huby poprášte paprikou. Na panvici s nepriľnavým povrchom rozpáľte 10 ml olivového oleja. Pridajte huby a opekajte ich 2 minúty z každej strany, kým nezískajú tmavohnedú farbu. Nechajte ich vychladnúť a potom pokrájajte na tenké plátky.
  3. Na každý tanier položte 120 g šalátu. Pridajte plátky húb, 2 dieliky paradajky a krúžky cibule.
  4. Šalát rovnomerne pokvapkajte zvyšnou marinádou.
Výživová rada:

Paradajková šťava obsahuje lykopén, ktorý dáva paradajkám ich červenú farbu a zároveň je silným antioxidantom s mnohými pozitívnymi účinkami na zdravie. Pamätajte, že paradajková šťava obsahuje v priemere 3 % soli – treba ju preto konzumovať s mierou. (Zdroj: J.Y. Kim, J.K Paik, O.Y. Kim, H.W. Park, J.H. Lee, Y. Jang, J.H. Lee; Effects of lycopene supplementation on oxidative stress and markers of endothelial function in healthy men. Atherosclerosis. 2011;215(1):189-195).

print
Categories:
  Recepty, Výživa