Šalát zo špaldy, čerešní a vlašských orechov

4 porcie
Suroviny:
- 1.2 l vody
- 260 g suchej špaldy
- 200 g sladkých čerešní, vykôstkovaných a prekrojených na polovicu
- 70 g stopkového zeleru, nakrájaného na kocky
- 40 g vlašských orechov, nasekaných nahrubo
- 15 g čerstvej vňate petržlenu hladkolistého
- 30 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 16 g hrubozrnnej dijonskej horčice
- 15 ml medu
- mleté čierne korenie
- 15 ml extra panenského olivového oleja
- štipka soli
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 393 kcal |
Sacharidy spolu: | 57 g |
Cukry: | 11 g |
Tuky spolu: | 12 g |
Nasýtené tuky: | 2 g |
Omega3: | 0.8 g |
Vláknina: | 6 g |
Sodík: | 95 mg |
Postup:
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu 5 pohárov vody. Do vriacej vody nasypte špaldu a pridajte štipku soli. Varte 15 minút, alebo tak dlho, aby bola špalda na zhryz pevná. Sceďte a nechajte 15 minút chladnúť pri izbovej teplote.
- Vo veľkej mise premiešajte špaldu, čerešne, zeler, vlašské orechy a petržlenovú vňať. Za stáleho miešania metličkou postupne pridávajte olej.
- V malej miske prešľahajte citrónovú šťavu, horčicu, med, korenie a druhú štipku soli.
- Zálievku nalejte na špaldovú zmes a zľahka premiešajte.
Výživová rada:
Petržlen a čerešne obsahujú vitamín C. Tento vitamín je silný antioxidant a pomáha chrániť naše bunky pred oxidačným stresom, ktorý má dopad na srdcovocievne procesy. (Zdroj: Európsky úrad pre bezpečnosť potravín [EFSA], schválené výživové tvrdenia o vitamíne C, Csányi, Gábor, Francis J. Miller. „Oxidative Stress in Cardiovascular Disease“ Int J Mol Sci. 2014;15(4):6002-6008).