Šalát zo špaldy, čerešní a vlašských orechov

By Admin_Sk 4 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Šalát zo špaldy, čerešní a vlašských orechov

Šalát zo špaldy, čerešní a vlašských orechov

4 porcie

Suroviny:

  • 1.2 l vody
  • 260 g suchej špaldy
  • 200 g sladkých čerešní, vykôstkovaných a prekrojených na polovicu
  • 70 g stopkového zeleru, nakrájaného na kocky
  • 40 g vlašských orechov, nasekaných nahrubo
  • 15 g čerstvej vňate petržlenu hladkolistého
  • 30 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 16 g hrubozrnnej dijonskej horčice
  • 15 ml medu
  • mleté čierne korenie
  • 15 ml extra panenského olivového oleja
  • štipka soli

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 393 kcal
Sacharidy spolu: 57 g
Cukry: 11 g
Tuky spolu: 12 g
Nasýtené tuky: 2 g
Omega3: 0.8 g
Vláknina: 6 g
Sodík: 95 mg

 

Postup:

  1. Vo veľkom hrnci priveďte do varu 5 pohárov vody. Do vriacej vody nasypte špaldu a pridajte štipku soli. Varte 15 minút, alebo tak dlho, aby bola špalda na zhryz pevná. Sceďte a nechajte 15 minút chladnúť pri izbovej teplote.
  2. Vo veľkej mise premiešajte špaldu, čerešne, zeler, vlašské orechy a petržlenovú vňať. Za stáleho miešania metličkou postupne pridávajte olej.
  3. V malej miske prešľahajte citrónovú šťavu, horčicu, med, korenie a druhú štipku soli.
  4. Zálievku nalejte na špaldovú zmes a zľahka premiešajte.
Výživová rada:

Petržlen a čerešne obsahujú vitamín C. Tento vitamín je silný antioxidant a pomáha chrániť naše bunky pred oxidačným stresom, ktorý má dopad na srdcovocievne procesy. (Zdroj: Európsky úrad pre bezpečnosť potravín [EFSA], schválené výživové tvrdenia o vitamíne C, Csányi, Gábor, Francis J. Miller. „Oxidative Stress in Cardiovascular Disease“ Int J Mol Sci. 2014;15(4):6002-6008).

print
Categories:
  Recepty, Výživa