Šalát zo zelenej fazuľky a ryže

2 porcie
Suroviny:
- 64 g guľatej hnedej ryže
- 220 g čerstvej zelenej fazuľky, nasekanej nahrubo
- 2 zrelé slivky, nakrájané na tenké plátky
- 20 g vlašských orechov, nasekaných
- 2 vajíčka uvarené natvrdo, nakrájané
- 20 ml sezamového oleja
- 60 ml čerstvej šťavy z limetky
- štipka soli
- mleté čierne korenie
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 401 kcal |
Sacharidy spolu: | 34 g |
Cukor: | 7 g |
Tuky spolu: | 23 g |
Nasýtené tuky: | 3.5 g |
Omega3: | 1 g |
Vláknina: | 8 g |
Sodík: | 60 mg |
Postup:
- V malej miske metličkou prešľahajte sezamový olej, šťavu z limetky, soľ a cukor. Nechajte stáť.
- Ryža: v hrnci s pokrievkou priveďte do varu 120 ml vody. Vsypte ryžu a hrncom krátko zatraste, aby sa ryža rovnomerne rozmiestnila. Prikryte pokrievkou, nie však úplne. Varte asi 25 minút, kým voda nesiaha do rovnakej výšky ako ryža. Potom vypnite sporák, hrniec celkom prikryte pokrievkou a nechajte asi 15 minút stáť. Premiešajte vidličkou a nasypte do veľkej misy.
- Fazuľka: vo väčšom hrnci priveďte do varu vodu. Pridajte soľ a zelenú fazuľku. Varte 3 – 4 minúty, alebo kým fazuľka nebude taká mäkká, ako si želáte. Sceďte a ihneď prepláchnite studenou vodou.
- Iná možnosť: Namiesto fazuľky môžete použiť čerstvý hrášok. Postupujte rovnako ako pri fazuľke, ale nepridávajte soľ.
- Fazuľku, slivky, vlašské orechy a vajíčka vmiešajte do ryže. Pridajte olejovú zálievku a zľahka premiešajte.
Výživová rada:
Sezamový olej obsahuje viac ako 80 % nenasýtených mastných kyselín, preto je z hľadiska zdravia srdca a ciev veľmi dobrou potravinou. Ak ho navyše konzumujete surový, zachováte jeho obsah živín.