Sprudka opečený steak s restovaným hroznom

By Admin_Sk 3 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Sprudka opečený steak s restovaným hroznom

Sprudka opečený steak s restovaným hroznom

4 porcie

Suroviny:

  • 550 g hovädzej nízkej roštenky bez kosti, orezanej
  • 2 štipky soli (použijú sa oddelene)
  • štipka čierneho korenia
  • 15 ml a 5 ml extra panenského olivového oleja
  • 150 g modrého hrozna bez semienok
  • 40 g šalotky, nasekanej
  • 2 paradajky, nakrájané na plátky
  • 4 g lyžičky hladkej múky
  • 60 ml  portského vína
  • 60 ml hovädzieho vývaru s nízkym obsahom sodíka
  • 1 g čerstvého tymianu, nasekaného

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 275 kcal
Sacharidy spolu: 9 g
Cukry: 7 g
Tuky spolu: 8 g
Nasýtené tuky: 2 g
Omega3: 0 g
Vláknina: 1.4 g
Sodík: 74 mg

 

Postup:

  1. Mäso osušte a nakrájajte na 4 rovnaké porcie (steaky asi 2,5 cm hrubé). Posypte štipkou soli a štipkou korenia. Vo veľkej hlbšej panvici rozohrejte na vyššej teplote olej tak, aby bol veľmi horúci, ale aby sa z neho nedymilo.
  2. Vyberte steaky z panvice, odložte ich na tanier a prikryte alobalom.
  3. V tej istej panvici rozohrejte na strednej teplote 5 ml oleja. Pridajte guľôčky hrozna a za občasného miešania ich restujte 4 – 6 minút, pritláčajte ich pritom opakom lyžice, kým nie sú väčšinou rozpučené a na niektorých miestach hnedé.
  4. Pridajte šalotku a restujte asi 1 minútu, kým nezačne voňať. Poprášte múkou a premiešajte, aby sa cibuľa v múke obalila. Pridajte portské, hovädzí vývar, tymian a štipku soli.
  5. Zvýšte teplotu, miešajte a z dna panvice odškrabujte prípadné prichytené kúsky. Povarte 2 – 3 minúty, kým sa časť tekutiny neodparí a omáčka nezhustne. Každý steak podávajte preliaty asi 45 ml omáčky.
Výživová rada:

Z tukov je vhodnejšie používať olivový olej, ktorý je bohatý na mononenasýtené mastné kyseliny, než napríklad maslo, ktoré patrí medzi nasýtené tuky, pretože mononenasýtené mastné kyseliny pomáhajú udržiavať normálnu hladinu cholesterolu v krvi. (Zdroj: Európsky úrad pre bezpečnosť potravín [EFSA], schválené výživové tvrdenia o mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselinách)

print
Categories:
  Recepty, Výživa