Steak s omáčkou z húb a sherry

By Admin_Sk 5 years ago
Domov  >  Výživa  >  Recepty  >  Steak s omáčkou z húb a sherry

Steak s omáčkou z húb a sherry

2 porcie

Suroviny:

  • 2 steaky z krehkej hovädzej špičky (120 g každý)
  • 1 g čierneho korenia
  • štipka soli
  • 20 g húb, pokrájaných na plátky
  • ½ veľkej šalotky, pokrájanej na tenké plátky
  • 4 g hladkej múky
  • 0.5 g čerstvého tymianu, nasekaného
  • 60 ml suchého sherry
  • 60 ml hovädzieho vývaru so zníženým obsahom sodíka
  • 15 ml kyslej smotany so zníženým obsahom tuku

Výživová hodnota (v jednej porcii):

Energia: 271.7 kcal
Sacharidy spolu: 4.5 g
Cukry: 1 g
Tuky spolu: 13.8 g
Nasýtené tuky: 1 g
Omega3: 0 g
Vláknina: 0.6 g
Sodík: 78.8 mg

 

Postup:

  1. Steaky posypte 0,5 g korenia a štipkou soli. Vo veľkej hlbšej panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte na strednej teplote olej. Vložte steaky a opečte ich z každej strany, kým nezhnednú a nie sú prepečené podľa želania(1 – 2 minúty z každej strany na stredne prepečené). Vyberte steaky z panvice, odložte ich na tanier a prikryte alobalom, aby nevychladli.
  2. Do panvice pridajte huby, šalotku, zvyšné korenie a restujte asi 4 – 5 minút, kým huby nezískajú zlatohnedú farbu a nepustia vodu.
  3. Poprášte múkou a za stáleho miešania restujte 1 minútu.
  4. Pridajte tymian, sherry a vývar. Priveďte do varu a za stáleho miešania varte asi 3 minúty, kým omáčka nezhustne natoľko, že sa na obrátenej lyžici drží ako poleva.
  5. Stiahnite z ohňa a primiešajte kyslú smotanu. Steaky (a všetku šťavu, ktorá sa z nich uvoľnila) vráťte do panvice a obaľte omáčkou. Podávajte s omáčkou.
Výživová rada:

Bujónové kocky už obsahujú soľ, preto je vhodnejšie ďalšiu soľ do jedla nepridávať, alebo použiť bujónové kocky so zníženým obsahom sodíka.

print
Categories:
  Recepty, Výživa