Studená uhorková polievka

4 porcie
Suroviny:
- 1 malý strúčik cesnaku, roztlačený
- štipka soli
- 3 uhorky (asi 600 g), ošúpané, zbavené semienok a nakrájané
- 350 ml nízkotučného cmaru
- asi 23 g čerstvých lístkov mäty plus vetvičky na ozdobu
- 15 ml červeného vínneho octu
- 2 kocky ľadu
- čerstvo mleté korenie podľa chuti
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 60 kcal |
Sacharidy spolu: | 8 g |
Cukry: | 6.5 g |
Tuky spolu: | 0.5 g |
Nasýtené tuky: | 0.2 g |
Omega3: | 0 g |
Vláknina: | 1.5 g |
Sodík: | 43 mg |
Postup:
- Strúčik cesnaku položte na lopárik a posypte soľou. Bočnou stranou noža ho rozotrite na jemnú pastu. Vložte do mixéra.
- Asi 70 g uhoriek si ponechajte na ozdobu, zvyšok vložte do mixéra spolu s cmarom, lístkami mäty, octom a ľadom. Rozmixujte na hladký krém.
- Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Naberte do misiek a ozdobte zvyšnými uhorkami a vetvičkami mäty.
Výživová rada:
O uhorke je známe, že môže spôsobiť zažívacie ťažkosti. Aby ste ťažkostiam predišli, odstráňte z uhorky semienka!