Vyprážané cuketové placky

4 porcie
Suroviny:
- 2 cukety, nastrúhané
- 1 vajce rozšľahané vidličkou
- 1 strúčik cesnaku, prelisovaný
- 4 jarné cibuľky, prekrojené po dĺžke a nakrájané nadrobno
- 60 g celozrnnej múky
- 2.3 g prášku do pečiva
- 15 ml olivového oleja
- štipka soli
- korenie
Výživová hodnota (v jednej porcii):
Energia: | 114 kcal |
Sacharidy spolu: | 12 g |
Cukry: | 1 g |
Tuky spolu: | 5 g |
Nasýtené tuky: | 1 g |
Omega3: | 0.1 g |
Vláknina: | 2 g |
Sodík: | 179 mg |
Postup:
- Nastrúhanú cuketu vložte do sitka a dajte nad drez. Posoľte, zľahka premiešajte a nechajte 10 minút odležať. Pomocou čistej látkovej utierky alebo gázy vyžmýkajte z cukiet všetku vodu.
- Vo veľkej mise zmiešajte cuketu, jarnú cibuľku, cesnak, vajce a korenie.
- V malej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva. Primiešajte do cuketovej zmesi.
- Vo veľkej panvici rozohrejte na strednej teplote olej.
- Cuketovú zmes dávajte po lyžici do oleja a jemne roztlačte na malú placku. Vyprážajte asi 2 minúty dozlatista. Otočte a vyprážajte z druhej strany ešte asi 1 – 2 minúty.
Výživová rada:
Výber je na vás! Cuketové placky môžete pripraviť aj v rúre, čím sa ešte zníži množstvo použitého tuku.